Milano

Milano je drugi po veličini grad Italije, glavni grad provincije Milano i pokrajine Lombardije u severnoj Italiji. Milano je privredni, modni i medijski centar i važi za „moralni glavni grad“. Poznat je po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i raznim umetničkim vrednostima.

Grad leži u Poebene. Gradska oblast okružena je rekama Olonom na zapadu i Lambrom na istoku. Kanali povezuju grad sa jezerima na severu i rekama Lombardije.
Ovaj severni biser ima dugu i burnu prošlost, koga su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju i njene stanovnike Gale.

Svedoci tog događaja su mnoge građevine sada enormno posećene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraći period bio prestonica svemoćnog i snažnog Rimskog carstva pod kojim je podrhtavao veći deo Evrope. Ipak, danas je Milano moderan grada, ali još uvek poseduje stare građevine koji mu daju dušu. Najznačajnije znamenitosti su: Milanska katedrala (Duomo), zamak Sforca, Milanska skala, crkva Santa Marija dela Gracije, crkva svete Anastazije, Trijumfalni luk, Nacionalni muzej znanja i nauke „Leonardo da Vinči“, Muzej oslobođenja i Muzej Mansonija, Galerija di Brera, Nacionalna biblioteka di Brera …